Η αξία της μεσογειακής διατροφής

Πρόκειται για ένα τρόπο διατροφής εμπνευσμένο από τις διατροφικές συνήθειες των μεσογειακών λαών(Ελλάδα,Ισπανία,Ν.Ιταλία) κατά τα μέσα του περασμένου αιώνα(1940-1960).Η σημασία της αρχικά βασίστηκε στην παρατήρηση των υψηλών ποσοστών μακροζωίας και χαμηλών ποσοστών νοσηρότητας κυρίως από καρδιαγγειακές παθήσεις και μεταβολικού συνδρόμου στους παραπάνω πληθυσμούς.Τις τελευταίες δεκαετίες μέσα από πολλές κλινικές και επιδημιολογικές μελέτες έχει αναγνωριστεί ο σημαντικός ρόλος της μεσογειακής διατροφής τόσο στην πρόληψη όσο και στην έκβαση διαφόρων ασθενειών.Πιο συγκεκριμένα συμβάλλει στην:

-πρόληψη του Σακχαρώδους Διαβήτη(τύπου ΙΙ)

-πρόληψη της αθηροσκλήρωσης:προστασία από καρδιαγγειακά και εγκεφαλικά επεισόδια αλλά και καλύτερη πρόγνωση μετά από αυτά

-διατήρηση του σωστού σωματικού βάρους

-καλή λειτουργία του εγκεφάλου και συνεπώς καλύτερη μνήμη και διαύγεια(βλ.σχετικό άρθρο).

Σύμφωνα με τη Μεσογειακή Διατροφή τα τρόφιμα διαχωρίζονται με βάση τη συχνότητα με την οποία θα πρέπει να καταναλώνονται.Έτσι πρέπει να καταναλώνουμε:

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ:

-φρούτα και λαχανικά

-όσπρια και ξηρούς καρπούς(ανάλατους και σε περιορισμένη ποσότητα λόγω θερμίδων)

-δημητριακά και προ’ι’όντα τους(ψωμί,μακαρόνια) κατά προτίμηση ολικής άλεσης

-ελαιόλαδο(ως κύρια πηγή λιπαρών)

-γαλακτοκομικά προ’ι’όντα(σε μέτριες ποσότητες-με χαμηλά λιπαρά)

ΛΙΓΕΣ ΦΟΡΕΣ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ:

-ψάρια(κυρίως λιπαρά ψάρια πλούσια σε ω-3)

-πουλερικά

-αυγά

ΛΙΓΕΣ ΦΟΡΕΣ ΤΟ ΜΗΝΑ:

-κόκκινο κρέας

Το αλκοόλ μπορεί να καταναλώνεται καθημερινά σε μικρή ποσότητα(ένα ποτήρι κόκκινο κρασί)

 

Υιοθετούμε λοιπόν ξανά τη μεσογειακή διατροφή και φροντίζουμε έτσι την υγεία και την ευεξία μας!

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.