Αντιγριπικός Εμβολιασμός 2017-2018

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης της γρίπης είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο,το οποίο,όταν χορηγηθεί σωστά και έγκαιρα,μπορεί να μειώσει σε πολύ σημαντικό βαθμό τόσο τον αριθμό των κρουσμάτων,όσο και τη βαρύτητα της νόσου σε πολλές περιπτώσεις!

Ποιος πρέπει να εμβολιαστεί;

Ο αντιγριπικός εμβολιασμός συνιστάται σε όλα τα άτομα ηλικίας μεγαλύτερης των 6 μηνών(εφόσον το επιθυμούν).Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να εφαρμόζεται σε άτομα που ανήκουν στις καλούμενες ομάδες αυξημένου κινδύνου που είναι οι εξής:

1.Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας

2.Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω

3.Παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:

-Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες

-Καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές

-Ανοσοκαταστολή

-Μεταμόσχευση οργάνων

-Δρεπανοκυτταρική νόσο(ή άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)

-Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα

-Χρόνια νεφροπάθεια

4.Νευρομυικά νοσήματα

5.Έγκυες γυναίκες

6.Λεχωίδες

7.Θηλάζουσες

8.Άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος >40kg/m2

9.Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια(πχ.για νόσο Kawasaki,ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα)για τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη

10.Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα,τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη.

11.Οι κλειστοί πληθυσμοί(προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές γυμνασίων-λυκείων,στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών,τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.).Στρατεύσιμοι στα κέντρα κατάταξης και ειδικά όσοι κατατάσονται κατά τους χειμερινούς μήνες(Οκτώβριο-Μάρτιο).

12.Επαγγελματίες όπως πτηνοτρόφοι,χοιροτρόφοι,κτηνίατροι,εκτροφείς,σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πουλερικά.

Πότε πρέπει να γίνεται ο εμβολιασμός;

Το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και αρκετά πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης(πχ.την περίοδο 2016-2017 το επιδημικό κύμα ξεκίνησε την τελευταιά εβδομάδα του Δεκεμβρίου),δεδομένου ότι απαιτούνται περίπου 2 εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης!

Είναι ασφαλής ο αντιγριπικός εμβολιασμός?

Ναι!Μέσω των συστημάτων φαρμακοεπαγρύπνησης που λειτουργούν διεθνώς,δεν έχουν καταγραφεί σοβαρές συστηματικές παρενέργειες του αντιγριπικού εμβολίου!

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.