Η σημασία της σωστής ενυδάτωσης για την υγεία και την ευεξία μας - MedPharmacy

Η σημασία της σωστής ενυδάτωσης για την υγεία και την ευεξία μας

Αρκεί να αναλογιστούμε ότι περίπου τα 2/3 του σωματικού μας βάρους αποτελούνται από νερό,για να καταλάβουμε πόσο σημαντική είναι η σωστή ενυδάτωση για τη λειτουργία όλων των συστημάτων του ανθρώπινου σώματος!Μεταξύ άλλων είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου,τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και συνεπώς και τη σωστή αιμάτωση των διαφόρων ιστών.Είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία των νεφρών,τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματός μας,τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος αλλά και τη διατήρηση της ελαστικότητας και της λάμψης του δέρματος!

Οι ανάγκες μας σε νερό διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία,το φύλο,τις κλιματικές συνθήκες(θερμοκρασία και υγρασία) και φυσικά επηρεάζονται σημαντικά από τη δραστηριότητά μας.Ενδεικτικά μπορούμε να πούμε ότι οι καθημερινές ανάγκες σε υγρά(πόσιμο νερό,ροφήματα,υγρασία τροφίμων) για έναν ενήλικα με μέτρια φυσική δραστηριότητα και σε συνθήκες μέσης θερμοκρασίας και υγρασίας είναι περίπου 2,5 λίτρα για τον άνδρα και 2 λίτρα για τη γυναίκα.

Ένας καλός δείκτης της ενυδάτωσης του σώματός μας είναι το χρώμα των ούρων που πρέπει να διατηρείται ανοικτό κίτρινο.Αν τα ούρα μας είναι σκουρόχρωμα πρέπει να αυξήσουμε την ενυδάτωσή μας!

Οι συμβουλές μας για μια σωστή ενυδάτωση είναι:

-Πίνουμε αρκετό νερό(περίπου 8-10 ποτήρια συνολικά -προτιμούμε μικρές ποσότητες σε τακτά χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια της μέρας) και εμπλουτίζουμε τη διατροφή μας με αρκετά φρούτα και λαχανικά που εκτός των άλλων έχουν και υψηλή περιεκτικότητα σε νερό!

-Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στη πρωινή ενυδάτωση(2 ποτήρια νερό μετά το ξύπνημα) αφού κατά τη διάρκεια του ύπνου αφυδατωνόμαστε!

Αποφεύγουμε να ενυδατωνόμαστε μέσω αναψυκτικών και γλυκών ροφημάτων αφού έτσι επιβαρύνουμε τον οργανισμό μας με θερμίδες χαμηλής βιολογικής αξίας!

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.