Η ορθή χρήση του αντιηλιακού

Η ορθή χρήση του αντιηλιακού

Το καλοκαίρι έφτασε και εμείς σας δίνουμε συμβουλές για την ορθή χρήση του αντιηλιακού:

-Δε χρησιμοποιούμε αντιηλιακά που έχουν μείνει από το προηγούμενο καλοκαίρι ή έχουν αλλάξει χρώμα ή υφή.

-Φυλάσσουμε το αντιηλιακό μας σε όσο το δυνατόν σκιερό και δροσερό μέρος,καθώς η έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες(πχ.μέσα στο κλειστό αυτοκίνητο το καλοκαίρι) και στον ήλιο προκαλούν αλλοιώσεις.

-Επιλέγουμε αντιηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας SPF30 ή SPF50 ανάλογα με τον τύπο δέρματος,αποφεύγοντας χαμηλότερους δείκτες.Ο δείκτης SPF(SunProtectionFactor) δείχνει την προστασία που μας παρέχει το αντιηλιακό έναντι στην ακτινοβολία UVB(B=Burning-ακτινοβολία υπεύθυνη για το έγκαυμα αλλά και για μορφές καρκίνου όπως το μελάνωμα).Βέβαια τα σύγχρονα αντιηλιακά με υψηλό δείκτη προστατεύουν επαρκώς και έναντι της ακτινοβολίας UVA(A:Ageing-ακτινοβολία υπεύθυνη για τη γήρανση του δέρματος αλλά και για άλλες μορφές καρκίνου).

-Απλώνουμε ομοιόμορφα το αντιηλιακό στο πρόσωπο και στο σώμα τουλάχιστον 30 λεπτά πριν από την έκθεση και σε επαρκή ποσότητα(περίπου 1/3 κουταλάκι του γλυκού για το πρόσωπο και το λαιμό και 6 κουταλάκια του γλυκού για το σώμα ενός ενήλικα)

-Επαναλαμβάνουμε συχνά τη χρήση ιδιαίτερα μετά από κολύμπι,εφίδρωση ή σκούπισμα.

-‘Ατομα με λιπαρό δέρμα ή τάση ακμής πρέπει να χρησιμοποιούν μη λιπαρά αντιηλιακά.

-Στα βρέφη ως 6 μηνών απαγορεύεται η απευθείας έκθεση στον ήλιο.Για μεγαλύτερα βρέφη και παιδιά χρησιμοποιούμε ειδικά αντιηλιακά.Γενικά πρέπει να αποφεύγεται όσο το δυνατόν η απευθείας έκθεση στον ήλιο τις ώρες με την πιο ισχυρή ακτινοβολία δηλ. από 11πμ.-4μμ.

-Χρησιμοποιούμε αντιηλιακό ακόμα και όταν νομίζουμε ότι είμαστε προστατευμένοι από τον ήλιο όπως κάτω από την ομπρέλα,στη σκιά ενός δέντρου ή σε μια συννεφιασμένη μέρα.Η ακτινοβολία  του ήλιου αντανακλάται σε διάφορες επιφάνειες και διαπερνά τα σύννεφα.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.